onsdag 8. august 2012

Vil klimaforhandlingene redde oss ?

Det kommer statdig ny viten om klima, og det meste går i retning av at kloden blir varmere og at denne oppvarmingen er forårsaket av menneskene. Nå er jo det i seg selv ikke særlig oppsiktsvekkende - klimaet har alltid endret seg og vil alltid gjøre det. Spørsmålet er om menneskeheten kan og vil gjøre noe med dette - eller om vi vil ha en "vente og se" holdning til dette og satse på at vi kan tilpasse oss enhver klimaendring.

For mange blir klimatilpasning (å tilpasse seg klimaendringene) sett på som mindre viktig enn å redusere utslippene av drivhusgasser (GHG). Dette var også en realitet i de første klimaforhandlingene, som i hovedsak kun dreiet seg om hvordan vi skulle redusere utslipp. Men etter klimatoppmøtet i Bali 2007 (COP13) ble klimatilpasning for alvor inkludert som en viktig og helt naturlig del av klimadebatten. Det såkalte Bali veikartet inkluderte også en handlingsplan som skulle lede frem til en ny klimaavtale i København 2009. I Bali det også etablert en ny arbeidsgruppe som skulle følge opparbeidet med Bali-planen. Jeg vil påstå at en av årsakene til at klimatilpasning ikke fikk, og kanskje ikke får, særlig mye oppmerksomhet er at pressgruppene i hovedsak er miljøorganisasjonene. Disse er i første rekke opptatt utslippsspørsmålet og tilknyttede problemstillinger (skog, biodiversitet, teknologi o.l.), og mindre grad de humanitære sidene ved klimaendringene (matmangel, migrasjon, ekstremvær m.m.). Siden Bali har klimatilpasning og de humanitære sidene av klimaendringer fått mer oppmerksomhet, spesielt blant de mest utsatte og fattigste landene, og er et av de viktigste spørsmålene i forhandlingene. Uten en god avtale på klimatilpasning blir det også vanskelig med en avtale for å minske utslipp.

Jeg er også skuffet over at de norske politiske partiene i så liten grad tar med klimatilpasning (og gjerne klimarettferdighet! ) i den norske klimadebatten. Selv miljøpartiet fremfor noen (Venstre)hadde ingenting om dette når de la frem sin alternative klimamelding. Der var igjen kun snakk om utslipp m.m. !

Et spørsmål som av og til dukker opp er: kan vi tilpassse oss enhver klimaendring ? Jeg fikk dette spørsmålet av en journalist i Vårt Land ifm sultkatastrofen på Afrikas horn. Dette blir tema for mitt neste blogginnlegg !

   

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar